AH***** ****** :
Üstad, İbranamenin taşıması gereken şartları incelediğimizde fesih tarihinden en az 1 ay sonra düzenlenmelidir sonucu çıkmakta. Bu konuda tereddüt yok. Ancak yine yazınızda belirttiğiniz üzere ibranameleri fesih tarihinde düzenlemekte, ödemeyi de banka hesabına yapmaktayız. Ancak çoğunlukla yaşamışlığımız var, alacağını alan işçiyi bir ay sonra gel ve ibranameyi imzala dediğimizde ya bu çağrımızı hiç dikkate almayıp gelmiyor, yada bizim onu bir şekilde yanıtlmak veya kandırma istediğimizi düşünüyor ve farklı istekler ileri sürerek ancak o şartta gelip imza atarım diyerek gelmiyor, veya başka bir işte çalıştığı için izin alamam diye gelmek istemiyor. Bu durumda parasını ödediğimiz ve şirketimizden hiç bir alacağı kalmayan işçiyi 1 ay sonra ibranameyi imzalatmak için nasıl getirebiliriz. Bunun için bir eleman tahsis edip imzasını almak için adresine bile göndersek farklı düşünceler ile imzalamıyor. Bu durumda mecburen ibranameyi fesih tarihinde düzenleyip düzenleme tarihi olarak bir ay sonraki bir tarihi atmak zorunda kalıyoruz. (Doğru olmadığını bile bile) Bu durumda ne yapmamız gerekir, önerileriniz ne olacaktır. Görüşlerinizi paylaşımınızdan dolayı şimdiden teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyorum. AHMET ALKAN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR
Cevap:
kanunun gayesi tam olarak bu üstadım. işçinin ibraname ile hakkının sona ermesinin önüne engeller koyarak hakkının toplamını tespit edebileceği zaman ve olanakları olmasını istiyor. siz zaten hak ettiği tutarı ödeyerek süreci sona erdirmişseniz ibraname almasanızda açılacak dava da işçinin ek bir hakkı olmadığı ortaya çıkacaktır. yine de bunda şüphe duyulan ve davayla uğraşılmak istenmeyen durumlara karşı uygulamada ileri tarihli ibranameler alınıyor. ödeme konusuna gelince ibradan önce ödemesi olması bu durumu etkilemiyor. işçi ancak imzanın belirtilenden önce imzalandığını kanıtlayarak ibrayı geçersiz kılabilir bu da bayağı zor bir iş.. iyi çalışmalar dilerim
hu***** ****** :
İş yerinden anlaşmalı olarak ayrılıcam ve kıdem tazminatımı da alıcam. Yurtdışına gideceğim bunu bildirdim işyerine mart ayında. İşyerim olumlu bakıyordu ancak korona girince iş kaldı ağustos da gideceğim ama müdürüm işçi çıkarma yasağı olduğu için nasıl yapacağını bilmiyor. Anlaşmalı çıkıp kıdem tazminatı almak için ne yapmalıyım. izin kağıdı veya bu işçiyi çıkarmanız uygundur gibi kağıt mı almam gerekli yada anlaşmalı olarak çıkış yapma yasağı var mı işsizlik maaşı da almayacağım için ne yapacağımı bilemiyorum ortada kalmaktan korkuyorum.
Cevap:
İyi günler. Her zaman iş sözleşmesinin karşılıklı olarak sonlandırabilmek mümkündür. Bununla ilgili bir kısıtlama kanunda bulunmamaktadır. Burada yapılacak anlaşmada karşılıklı iradelerinizi ortaya koymak yeterli olup herhangi bir matbu sözleşme akdine ihtiyaç duyulmamaktadır. Daha detaylı bir hukuki destek için lütfen avukata danışınız.
DE***** ****** :
Merhabalar ben yaklaşık 2 ay önce işe girdim. Bir butikte 3 aylığına çalışmaya başladım. 3 aylık çalışacağım için sigorta yapmamalarını ama bana sigorta parasını vermelerini söyledim. Kabul etmediler. Aradan zaman geçti ama hala sigortam yapılmadı diğer bütün çalışanların sigortası var bir tek benim yok sonra benim 3 aylık sürem dolmadan sebep yokken eleman fazlalığı var diyerek beni çıkarmak istediler ben çıkarılmak istemedim üstelik paraya ihtiyacım olduğunu söyledim bu durumda ne yapmam gerekiyor?
Cevap:
İyi günler. Sigortalı olma hakkınızdan feragat etmeniz geçerli değildir. İşvereninizi SGK’ya şikayet etmelisiniz.
FE***** ****** :
Merhaba, ben bir soru soracaktım 2014 yılından beri özel sektörde bir firmada neredeyse zorla istifa etmek zorunda kaldığım 13.12.2018 tarihine kadar çalıştım. Çünkü 2018 temmuz ayında doğum yaptım ve çocuğumu bırakabileceğim kimsem yoktu. doğum sonrası iznimi kullandıktan sonra patronuma ücretsiz izin kullanmak istediğimiz söyledim. Ama bunun mümkün olmadığı doğum haklarımı kullandığımı artık müsamaha göstermeyeceklerini, çalışmak zorunda olduğumu ve kabul etmezsem sen bilirsin git o zaman dediler. Daha fazla dayanamadım istifa ettim, istifa ettiğim için de kıdem tazminatımı ödeyemeyeceklerini söylediler. Ama sanırım alabiliyor muşum bilmiyordum 4 senelik kıdemim yandı. Kıdem tazminatımı almak için çok mu geç kaldım bir şey yapamaz mıyım ?
Cevap:
Çalışan kadınların doğum izinleri ve süt izinleri İş kanunu 74. Maddesinde açık bir şekilde düzenlenmiştir. Başka bir deyişle bu haklarınız işvereninizin size gösterdiği bir müsamaha değil, sizin kanuni haklarınızdır öncelikli olarak bu belirtmek isteriz. İş Kanunu 74. Maddesinin 6. Fıkrasında “İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir” hükmüne yer verilmiştir. Bu nedenle isteminiz olduğu halde veremeyeceklerin söylemeleri bunun sonucunda sizi istifaya zorlamaları iş akdinizi haklı nedenle feshettiğinizi gösterir. Kıdem tazminatlarında zamanaşımı süresi 5 yıldır. Yani 13.12.2018 tarihinden itibaren 5 yıl içinde bu alacağınızı istemeniz gerekir.
Ş***** ****** :
Bir inşaat firmasında ustabaşı olarak 3 yıl çalıştım sigortam bu şirketten yatırılıyordu. daha sonra yine aynı inşaat firmasına ait olan fakat farklı bir isme sahip inşaat firmasında çalışıyor olarak gösterildim ve 3 yılın ardından sigortam bu inşaat firması üzerinden yatırılmaya başlandı. Bu şekilde 8 ay çalıştıktan sonra Şirket ücretlerimizi aksatmaya ödememeye başladı bende iş yerinden istifa ettim. Kıdem tazminatımı ödemeyeceklerini söylüyorlar. Bu konuda ne yapabilirim Farklı yerler olduğu için kıdemim yandı mı?
Cevap:
Aynı şirket bünyesinde çalışmaya devam ettiğiniz için kıdem hakkınızı kaybetmezsiniz. Şirket isimlerinin farklı olması bu hususta bir önem arz etmemektedir. Şirketlerin aynı olduğunun ispatı ile haklı nedenle feshinize dair kıdeminizi ve var ise diğer alacaklarınızı talep edebilirsiniz. Bunun için arabuluculuk ve dava süreçleri takip edilecektir. Hak kaybına uğramanız adına bir avukattan hukuki destek almanızı tavsiye ederiz.
© 2019, Tüm hakları saklıdır, Tasarım & Geliştiren: Fik-iHayal