Uzman Hukuk Kadromuz İle Sorularınızı Cevaplıyoruz!


Ö***** ****** :

Hakkımda daha önce verdiğim bir senetten ötürü icra takibi yapılmış. Benim haberim olmadı şimdi 17 gün olmuş artık itiraz edemezsin diyorlar. Ne yapmam lazım?


Cevap:

Kambiyo senetlerine ilişkin takiplerde, ödeme emrinin size tebliğinden itibaren 5 gün içinde İcra Mahkemesine itirazlarınızı sunabilirsiniz ancak bu husus takip muamelesini durdurmaz. Şu anda 5 günlük süreyi kaçırdığınız için İİK 65 uyarınca şartları sağlıyorsanız “gecikmiş itiraz” yoluna başvurabilirsiniz.

Ç***** ****** :

2012 de 3 adet faturalı borcum vardı 18 yaşındayken aldım gsm şubesinin hatası yüzünden 3 numaraya da 2800 tl fatura geldi ödeyemedim icraya gitti şuan 30 bin tl civarlarında ödeme imkanım hiç yok 2012 den beri hiç sigortalı çalışmadım maaşa icra gelir diye bir zaman aşımı süresi var mı e -devletten baktığımda ilk açılış 2012 yazıyor?


Cevap:

10 yıllık zaman aşımı süresi var fakat her icra işleminde süre tekrar başlıyor. Yani icra dosyanızdaki alacaklı vekilinin son talebinin 10 yıldan önce olması halinde borcunuz zaman aşımına uğrar.

PE***** ****** :

Kolay gelsin. Ödeyemediğim kredi borcundan evime haciz geldi ama mal sayımından bir şey çıkmadı. Artık o evde yaşamıyorum tekrar aynı eve haciz için gelebilirler mi? gelirlerse tekrar tebligat göndermeleri gerekmez mi ?


Cevap:

Merhaba. Aynı adrese tekrardan hacze gelmelerine engel bir durum yok. Ancak adresinizi değiştirirseniz alacaklı vekilinin bilgisi olacağından dolayı yeni adresinize de gelebilirler. Adres değişikliği yapmanızın ise icra takibinin devamına bir etkisi olmayacaktır. Bu yüzden tarafınıza yeniden tebligat yapılmasına gerek yoktur.

TE***** ****** :

4 yıl kadar önce bankadan kullandığım kredinin geri ödemelerini aksatmam nedeniyle maaşıma haciz geldi. 8 aydır maaşımdan icra kesintisi yapılmakta. Bugün ise misafir olarak kaldığım amcamın evine (ikametgah olarak amcamın evinin adresini vermiştim) icra memuru ve avukat gelmiş. Ben evde olmadığım için ev sahibi yengem gelen memur ve avukatı şaşkınlıkla karşılamış. Gelen görevliler yalnızca eşya listesi alacaklarını söylemişler. Teyzem müsaade etmeyince avukat kartvizitini vermiş ve beni arasın misafiriniz demiş.

  1. Misafir olarak kaldığım evde bana ait herhangi bir eşya yok. Haciz durumu söz konusu olabilir mi?
  2. Maaşımdan her ay icra kesintisi yapıldığı halde ikamet ettiğim yere tekrardan icra gelmesi kanunlara uygun mu?
  3. Avukatı aramam gerekir mi?

Teşekkür ederim.


Cevap:

1- Haciz durumu söz konusu olabilir fakat istihkak iddiasında bulunarak eşyaların size ait olmadığının bildirilmesi ve ispatı halinde sonradan haciz kaldırılır. 2- Maaş kesintisi yapılması alacaklının haciz için gelemeyeceği manasına gelmez. 3- Hak kaybına uğramamak ve detaylı bilgi almak için bir avukata danışabilirsiniz.

VE***** ****** :

Merhaba senedim çalındı. İptal davası halihazırda devam ediyor. Dava devam ederken senedin kullanılmasını engellemek mümkün müdür ?


Cevap:

Senedin kaybolması, çalınması ve benzeri bir şekilde zıyaa uğraması halinde senedin kullanılması, devredilmesi veya ödemesi için borçluya ibraz edilmesi tehlikesi her zaman mümkün olacaktır. Bu gibi zıyaa hallerinden kaynaklı açılan iptal davalarında mahkemeden “ödeme yasağı” ve benzeri bir ihtiyati tedbir kararı talep edilmelidir. Çünkü iptal davasının devam ettiği süreçte senedin kullanılması, telafisi güç veya imkansız sonuçların doğmasına neden olabilir.

SORUMLULUK REDDİ BEYANI:
Web sayfamızda yayınladığımız makaleler, soru cevapları GÜNEY AVUKATLIK&ARABULUCULUK’un uzun yıllara dayalı tecrübesinin sonucu oluşmuş hukuksal bilgi ve fikirlerinin ürünüdür. Önerdiğimiz hukuksal hareket biçimi her olayın özelliklerine göre değişiklik gösterecek olup; gösterilen yolu izlerken mutlaka profesyonel bir hukukçu (AVUKAT) desteği almanızı öneririz. Aksi halde; meydana gelmesi muhtemel olumsuz neticelerden GÜNEY AVUKATLIK&ARABULUCULUK olarak sorumluluk kabul etmeyeceğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.

© 2019, Tüm hakları saklıdır, Tasarım & Geliştiren: Fik-iHayal