Uzman Hukuk Kadromuz İle Sorularınızı Cevaplıyoruz!


IS***** ****** :

3 senedir evimde kiracı olarak oturan aile yaklaşık 6 aydır kirasını ödemiyor. Zor durumda olduklarını bildiğimden bugüne kadar sesimi çıkarmadım ancak artık canıma tak etti. Evden çıkmalarını istiyorum. Ne yapabilirim?


Cevap:

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira borcunu yerine getirmezse kiraya veren olarak kiracıya yazılı bir şekilde en az 30 günlük bir süre verip bu süre içerisinde de borcunu ödememesi durumunda sözleşmeyi tahliye davası yoluyla sonlandırabilirsiniz. Yazılı bildirim noter kanalıyla ihtarname ile yapılabileceği gibi icra dairesi yoluyla ödeme emri göndererek de yapabilir. İcra dairesinden ödeme emri gönderildiğinde tahliye davası İcra Hukuk Mahkemesine açılır.

AL***** ****** :

Şu an oturduğum evde 3 senedir kiracı olarak bulunuyorum. Ancak ev sahibim yeni kira dönemi için %25 zam yapmak istiyor. Bununla ilgili bir hakkım var mıdır?


Cevap:

Borçlar Kanunu’na göre; kira artışında son 12 aylık Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) baz alınıyordu. 2019 yılında yapılan düzenlemeyle artık kira artışları, 12 aylık ortalama Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (TÜFE) göre olmak zorunda. 12 aylık ortalama TÜFE ise tavan oran niteliğinde. Yani ev sahibinizle bunun daha altında bir oran da kararlaştırabilirsiniz. Ancak kesinlikle bu oranında üzerinde artış yapılamaz.

SORUMLULUK REDDİ BEYANI:
Web sayfamızda yayınladığımız makaleler, soru cevapları GÜNEY AVUKATLIK&ARABULUCULUK’un uzun yıllara dayalı tecrübesinin sonucu oluşmuş hukuksal bilgi ve fikirlerinin ürünüdür. Önerdiğimiz hukuksal hareket biçimi her olayın özelliklerine göre değişiklik gösterecek olup; gösterilen yolu izlerken mutlaka profesyonel bir hukukçu (AVUKAT) desteği almanızı öneririz. Aksi halde; meydana gelmesi muhtemel olumsuz neticelerden GÜNEY AVUKATLIK&ARABULUCULUK olarak sorumluluk kabul etmeyeceğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.

© 2019, Tüm hakları saklıdır, Tasarım & Geliştiren: Fik-iHayal