Uzman Hukuk Kadromuz İle Sorularınızı Cevaplıyoruz!


Ay***** ****** :

2012/ 2014tarillerinde boÅŸanma davasında 20 bin TL maddi manevi tazminati hak kazandim.Ancak icra dairesi o zaman 17 ve 21 yaÅŸlarında çocukları olma sebebini sunarak evin hacizinden sonra kalacak parayla kendipkendÄ°ÅŸlerine o bölgede ev alamiyacaklarini öne sürerek reddetti. Üst mahkeme ye baÅŸvurmak için gerekli olan 15 günlük süre ÅŸartını kaçırdım.Size sorum zaman aşımı yok ise kazanılan haklarımı nasıl alabilirim. Böyle bir ÅŸansım varmı TeÅŸekkür ederim.


Cevap:

BOÅžANMA DAVANIZ DA NAFAKA HÜKMÜ VARSA BUNUNLA Ä°LGÄ°LÄ° CEZA DAVASI AÇABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z. AMA MANEVÄ° TAZMÄ°NAT Ä°ÇÄ°N AÇTIÄžINIZ Ä°CRA TAKÄ°BÄ°NÄ° DEVAM EDÄ°P BAÅžKA MAL-BANKADA PARA- ARAÇ VS TESPÄ°T EDÄ°P ONLAR ÜZERÄ°NDEN ALACAÄžINIZI ALMAYA ÇALIÅžMALISINIZ. EV Ä°ÇÄ°N HALÄ°NE MÜNASÄ°P EV Ä°TÄ°RAZININ DAVASINI KAYBETTİĞİNÄ°Z ANLAÅžILIYOR. BUNUN Ä°ÇÄ°N AYNI DAVAYI CANLANDIRAMAZSINIZ. O TARÄ°HTE AVUKATINIZLA ÇALIÅžSAYDINIZ FARKLI ALTERNATÄ°FLER OLABÄ°LÄ°RDÄ°. ŞİMDÄ° YAPACAÄžINIZ ÅžEY Ä°CRA DOSYANIZI SÜREKLÄ° TAKÄ°P EDÄ°P TAHSÄ°LAT YAPMAYA ÇALIÅžMAK OLACAKTIR. Ä°YÄ° GÜNLER GÜNEY HUKUK

AH***** ****** :

Üstad, Ä°branamenin taşıması gereken ÅŸartları incelediÄŸimizde fesih tarihinden en az 1 ay sonra düzenlenmelidir sonucu çıkmakta. Bu konuda tereddüt yok. Ancak yine yazınızda belirttiÄŸiniz üzere ibranameleri fesih tarihinde düzenlemekte, ödemeyi de banka hesabına yapmaktayız. Ancak çoÄŸunlukla yaÅŸamışlığımız var, alacağını alan iÅŸçiyi bir ay sonra gel ve ibranameyi imzala dediÄŸimizde ya bu çaÄŸrımızı hiç dikkate almayıp gelmiyor, yada bizim onu bir ÅŸekilde yanıtlmak veya kandırma istediÄŸimizi düÅŸünüyor ve farklı istekler ileri sürerek ancak o ÅŸartta gelip imza atarım diyerek gelmiyor, veya baÅŸka bir iÅŸte çalıştığı için izin alamam diye gelmek istemiyor. Bu durumda parasını ödediÄŸimiz ve ÅŸirketimizden hiç bir alacağı kalmayan iÅŸçiyi 1 ay sonra ibranameyi imzalatmak için nasıl getirebiliriz. Bunun için bir eleman tahsis edip imzasını almak için adresine bile göndersek farklı düÅŸünceler ile imzalamıyor. Bu durumda mecburen ibranameyi fesih tarihinde düzenleyip düzenleme tarihi olarak bir ay sonraki bir tarihi atmak zorunda kalıyoruz. (DoÄŸru olmadığını bile bile) Bu durumda ne yapmamız gerekir, önerileriniz ne olacaktır. GörüÅŸlerinizi paylaşımınızdan dolayı ÅŸimdiden teÅŸekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyorum. AHMET ALKAN SERBEST MUHASEBECÄ° MALÄ° MÜÅžAVÄ°R


Cevap:

kanunun gayesi tam olarak bu üstadım. iÅŸçinin ibraname ile hakkının sona ermesinin önüne engeller koyarak hakkının toplamını tespit edebileceÄŸi zaman ve olanakları olmasını istiyor. siz zaten hak ettiÄŸi tutarı ödeyerek süreci sona erdirmiÅŸseniz ibraname almasanızda açılacak dava da iÅŸçinin ek bir hakkı olmadığı ortaya çıkacaktır. yine de bunda ÅŸüphe duyulan ve davayla uÄŸraşılmak istenmeyen durumlara karşı uygulamada ileri tarihli ibranameler alınıyor. ödeme konusuna gelince ibradan önce ödemesi olması bu durumu etkilemiyor. iÅŸçi ancak imzanın belirtilenden önce imzalandığını kanıtlayarak ibrayı geçersiz kılabilir bu da bayağı zor bir iÅŸ.. iyi çalışmalar dilerim

Ab***** ****** :

Hayırlı günler diliyorum. Ben 2018 yılında müÅŸteriyi yaraladım (silahla) 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. (1 ay hapis yattım) ceza ertelendi. Karşı taraf 10000₺ (on bin₺) manevi tazminat davası açtı ve davayı kazandı 23.06.2021) gerekçeli karar çıkmadı. Karara itiraz edeceÄŸiz. Benim sorum; Gerekçeli karar çıktığında (emekliyim ve özel bir sitede danışman olarak çalışıyorum) Ä°tiraz süresinde banka hesaplarıma haciz iÅŸlemi konur mu?! Emekli maaşımı Zi̇raat bankasından, çalışma maaşımı Ykb alıyorum. Ä°lginize ÅŸimdiden teÅŸekkür ederim


Cevap:

Ä°YÄ° GÜNLER ÇALIÅžMA MAAÅžINIZA 1/4 ORANINDA VE BANKA HESAPLARINIZDAKÄ° BÄ°RÄ°KÄ°MLERÄ°NÄ°ZE DE HACÄ°Z KONULABÄ°LÄ°R.

Ha***** ****** :

Taraflar iradi olarak noterde düzenleme ÅŸeklinde yaptıkları kira sözleÅŸmesini ; daha sonra adi yazılı olarak feshedebilir yada ÅŸartlarını deÄŸiÅŸtirebilir mi ? Yoksa bir kez noterde yapıldığı Ä°çin fesih yada ana ÅŸartlardaki deÄŸiÅŸikliÄŸin de noterde mi yapılması gerekir ?


Cevap:

TARAFLARIN BİRLİKTE İMZALADIKLARI HER YAZILI BELGE İLE FESHEDİLEBİLİR DEĞİŞTİRİLEBİLİR.

Ö***** ****** :

Mrb, Ä°stanbulda Tarihi eser eski bir evim var , bu zaman kadar tarihi eser olduÄŸu için tadilat yaptıramadık bakımsız kaldı kullanamıyoruz da yıkıldı yıkılacak bulunduÄŸu bölge kentsel dönüÅŸüm geçiriyor , ben bu evimi de kentsel dönüÅŸüme sokabilir miyim böyle birÅŸey mümkün mü?


Cevap:

Tarihi eser eski yapıların kentsel dönüÅŸüm uygulamasına dahil edilebilmesi için yapının risk teÅŸkil etmesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 'uygundur" izni alınması gerekmektedir. Bu izin alındıktan sonra kentsel dönüÅŸüm uygulaması yapılabilir.
 

Ä°***** ****** :

2019 yılında kendi arabamla baÅŸka bir araca arkadan çarptım %100 kusurluyum O dönem ehliyetimi alkollü araç kullanmaktan kaptırmıştım ehliyetim yoktu karşı tarafın zararını sigorta ÅŸirketim ödedi. Ama ÅŸimdi bu parayı ehliyetim yok diye benden istiyorlar. Böyle bir ÅŸey mümkün mü niye sigorta yaptırıyoruz o zaman biz ?


Cevap:

Sigorta ÅŸirketlerinin kazada kusurlu olana karşı rücu (yani ödediÄŸi parayı iade alma) hakkı mevcuttur. Bu parayı kazada kusurlu olan 3. KiÅŸilerden alabileceÄŸi gibi sigorta ettirenden yani sizden de alabilir. Sigorta ÅŸirketinin Sigorta ettirenden bu parayı alabilmesi için yasal mevzuatta bazı ÅŸartlar vardır. Bunlardan biri ; “ilgili mevzuat hükümlerine göre ehliyet sahibi olmayan ya da ehliyetine geçici/sürekli el konulmuÅŸ kiÅŸiler tarafından neden olunan bir olayda durumudur.” Ehliyetinize geçici olarak el konulmuÅŸ bu nedenle sigorta ÅŸirketinin size rücu hakkı mevcuttur

KE***** ****** :

Annem trafik kazası sonucunda hayatını kaybetti. Karşı taraf alkollüymüÅŸ %100 suçlu annem ise kusursuz bulundu. Bu durumda karşı tarafın sigorta ÅŸirketine dava açmadan para alabileceÄŸimizi duydum bu doÄŸru mu ? Bu para zararımızı karşılar mı ?


Cevap:

Öncelikle başınız saÄŸ olsun. Sorunuza yanıt olarak da evet dava açmadan sigorta ÅŸirketine baÅŸvurarak para alabilirsiniz. Kaza tarihi hakkında herhangi bir bilgi mevcut deÄŸil fakat 2016 yılında Sigortacılık kanununda yapılan deÄŸiÅŸiklik ile sigorta ÅŸirketlerine dava açmadan önce sigorta ÅŸirketine baÅŸvurma zorunluluÄŸu gelmiÅŸtir. Özetle zaten sigorta ÅŸirketine baÅŸvurmadan dava açamazsınız. 
Zararın karşılanıp karşılanmamasına iliÅŸkin sorunuza ise Sigorta ÅŸirketlerinin ödeyecekleri tutar poliçede taahhüt ettikleri miktar iler sınırlıdır. Bu miktar üzerinde bir zararınız mevcutsa Karşı tarafın kendisine (yani kusurlu olan karşı sürücüye) tazminat davası açmanız gerekecektir. 

Ma***** ****** :

Bir Ä°spanyolca kursuna kayıt yaptırmıştım. PeÅŸin ödemeye indirim yapıyorlar diye de parayı peÅŸin ödedim ama bu COVÄ°D nedeniyle bir türlü baÅŸlayamadı kursun ne zaman baÅŸlayacağı da belli deÄŸil, paramı iade etmelerini istedim onu da vermiyorlar Ne yapabilirim nereye baÅŸvurmam lazım ?


Cevap:

Kurs baÅŸlamadan önce, sözleÅŸmenin tek taraflı fesih edilmesi halinde ödenmiÅŸ olan tüm ücretlerin geri istenebilmesi için ,“kurumun kapanması veya dönemin açılamaması “ durumları olması gerekir ki sizin içinde dönemin açılamaması durumu söz konusudur. Bu nedenle Yasal düzenlemeye göre tüm ücretin iade edilmesi gerekir. Buna iliÅŸkin ödediÄŸiniz para sınırlamalarına dikkate alarak Tüketici Hakem Heyetine baÅŸvurabilirsiniz.

FA***** ****** :

Evimin bir odasını hobi odası gibi yapmak istedim internetten bununla ilgili iÅŸler yapan bir firma buldum ve firmayla anlaÅŸtım. 10 gün içinde teslim edeceklerini söylediler sözleÅŸmeyi imzaladık. Paranın bir miktarını verdim kalanını daha sonra vermek üzere anlaÅŸtık. 5 gün geçti ne gelen var ne giden telefonlarımıda açmıyorlar bununla ilgili ne yapabilirim lütfen yardımcı olun?


Cevap:

Sorunuzda elinizde sözleÅŸmenin nüshasının olup olmadığını belirtmemiÅŸsiniz bu nedenle, sözleÅŸmenin elinizde bir nüshasının olduÄŸunu düÅŸünerek cevaplama yaptığımızı belirtmek isteriz. 
Ä°lk olarak; firmayı internet üzerinden bulduÄŸunuz için bir dolandırıcılıkla mı karşı karşıyasınız bunun araÅŸtırılması gerekir. Åžayet böyle bir firma hiç yoksa savcılığa suç duyurusunda bulunmakta yarar vardır.
Ancak firmanın varlığı mevcutsa yani böyle bir firma gerçekten varsa; sözleÅŸmede iÅŸe baÅŸlama tarihinin belirli olup olmadığına bakmak gerekir. Sorunuzda buna iliÅŸkin bir bilgi vermemiÅŸsiniz. 
Tarih belliyse firmaya bir ihtar çekip iÅŸe süresinde baÅŸlamadıklarını iÅŸe baÅŸlamazlarsa sözleÅŸmenin tarafınızca feshedileceÄŸini ve ödenen paranın ve zararlarınızın talep edileceÄŸini bildirebilirsiniz.
Tarih belli deÄŸil ise yine belirttiÄŸimiz gibi bir ihtar çekebilirsiniz karşı tarafın cevabına göre farklı yollar izlemek gerekebilir bir avukattan destek almanızı tavsiye ederiz. 

FE***** ****** :

Öncelikle kolay gelsin. Babam yıllardır bana küfür edip hakaret edip durur artık sabrım kalmadı dayanamıyorum senin gibi oÄŸlum olacağını hiç olmasaydı keÅŸke diyip duruyor. Yıllardır bir babalığını da görmedim tazminat davası açsam kazanır mıyım ?


Cevap:

Babanız hakkında Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Verilecek karara göre tazminat davası açılıp açılmaması düÅŸünülebilir.

PU***** ****** :

Ben telefon aldım ve 2 yıl garantili 1 ay içinde garantiye gönderdim garanti tamirini yapmış ben deÄŸiÅŸim istemiÅŸtim çünkü yeni aldığım bir cihaz ve hemen arıza verdi. Ne yapabilirim?


Cevap:

Merhaba, deÄŸiÅŸim hakkınızı kullandıktan sonra karşı taraf tamir yapamaz misli ile deÄŸiÅŸtirmeleri gerekir. DeÄŸiÅŸim hakkınızı kullandığınızı ispat edebilirseniz tüketici hakem heyetine baÅŸvurarak olumlu bir karar alabilirsiniz.

ZA***** ****** :

Ä°nternette faaliyet gösteren bir kuruluÅŸ; tüm filmlerden, belgesellerden, ÅŸarkılardan çeÅŸitli kısa görüntüler alıp, 20-30 saniyelik videolar oluÅŸturup i̇ngilizce öÄŸrenilmesi için bunu webden yayınlamaktadır.

yapılan bu iÅŸ yasal mıdır? uygulanacak yasal yaptırım ne olur? BaÅŸkalarının da bu ÅŸekilde video, belgesel ve ÅŸarkılardan çok küçük alıntılar yapıp yayınlaması telif ihlali oluÅŸturur mu? yasal olarak getireceÄŸi yükümlülük var mıdır?


Cevap:

Ä°yi günler. Buradaki durum FSEK kapsamında deÄŸerlendirilmelidir. Sorunuzda belirttiÄŸiniz durum kapsamında sahibinin izin vermediÄŸi bir görüntü, ses ya da kaydın kamuya açık hale getirilmesi yasal deÄŸildir. Bu bir çok video paylaşım sitesinde karşılaşılan bir durumdur. Böyle durumlarda öncelikli olarak uyar-kaldır sisteminin uygulanmasının daha saÄŸlıklı bir yol olacağı kanısındayız. Bu uyarıya uyulmadığı takdirde dava ve cezai iÅŸlem uygulama yoluna gidilebilecektir. Daha detaylı bir hukuki destek için lütfen avukata danışınız.

va***** ****** :

2019 yılında kendi arabamla baÅŸka bir araca arkadan çarptım %100 kusurluyum  O dönem ehliyetimi alkollü araç kullanmaktan kaptırmıştım ehliyetim yoktu karşı tarafın zararını sigorta ÅŸirketim ödedi. Ama ÅŸimdi bu parayı ehliyetim yok diye benden istiyorlar. Böyle bir ÅŸey mümkün mü niye sigorta yaptırıyoruz o zaman biz ?


Cevap:

Sigorta ÅŸirketlerinin kazada kusurlu olana karşı rücu (yani ödediÄŸi parayı iade alma) hakkı mevcuttur. Bu parayı kazada kusurlu olan 3. KiÅŸilerden alabileceÄŸi gibi sigorta ettirenden yani sizden de alabilir. Sigorta ÅŸirketinin Sigorta ettirenden bu parayı alabilmesi için yasal mevzuatta bazı ÅŸartlar vardır. Bunlardan biri ; “ilgili mevzuat hükümlerine göre ehliyet sahibi olmayan ya da ehliyetine geçici/sürekli el konulmuÅŸ kiÅŸiler tarafından neden olunan bir olayda durumudur.” Ehliyetinize geçici olarak el konulmuÅŸ bu nedenle sigorta ÅŸirketinin size rücu hakkı mevcuttur.

hu***** ****** :

Ä°ÅŸ yerinden anlaÅŸmalı olarak ayrılıcam ve kıdem tazminatımı da alıcam. Yurtdışına gideceÄŸim bunu bildirdim iÅŸyerine mart ayında. Ä°ÅŸyerim olumlu bakıyordu ancak korona girince iÅŸ kaldı aÄŸustos da gideceÄŸim ama müdürüm iÅŸçi çıkarma yasağı olduÄŸu için nasıl yapacağını bilmiyor. AnlaÅŸmalı çıkıp kıdem tazminatı almak için ne yapmalıyım. izin kağıdı veya bu iÅŸçiyi çıkarmanız uygundur gibi kağıt mı almam gerekli yada anlaÅŸmalı olarak çıkış yapma yasağı var mı iÅŸsizlik maaşı da almayacağım için ne yapacağımı bilemiyorum ortada kalmaktan korkuyorum.


Cevap:

Ä°yi günler. Her zaman iÅŸ sözleÅŸmesinin karşılıklı olarak sonlandırabilmek mümkündür. Bununla ilgili bir kısıtlama kanunda bulunmamaktadır. Burada yapılacak anlaÅŸmada karşılıklı iradelerinizi ortaya koymak yeterli olup herhangi bir matbu sözleÅŸme akdine ihtiyaç duyulmamaktadır. Daha detaylı bir hukuki destek için lütfen avukata danışınız.

FE***** ****** :

Ben 60 yaşını aÅŸmış bir kiÅŸiyim. Engelli iki evladım var bir tane de engelli olmayan bir çocuÄŸum var. Engelli çocuklarımın vasisi de engelli olmayan çocuÄŸum. Ben vasiliklerini geri almak istedim fakat bir ÅŸekilde mahkeme sonucu geri alamadım. Engelli çocuklarımın vasisi olan çocuÄŸumu evlatlıktan çıkarırsam engelli çocuklarımın vasiliÄŸi direk üzerime geçer mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim.


Cevap:

Ä°yi günler. Vasi kararı verilen mahkeme dosyasını göstererek vasiliÄŸin iptali için dava açmalısınız; evlatlık reddi sonucunda kendiliÄŸinde vasilik tayin edilmesi durumu söz konusu olmamaktadır. Daha detaylı bir hukuki destek için lütfen avukata danışınız.

HE***** ****** :

Evimin bir odasını hobi odası gibi yapmak istedim internetten bununla ilgili iÅŸler yapan bir firma buldum ve firmayla anlaÅŸtım. 10 gün içinde teslim edeceklerini söylediler sözleÅŸmeyi imzaladık. Paranın bir miktarını verdim kalanını daha sonra vermek üzere anlaÅŸtık. 5 gün geçti ne gelen var ne giden telefonlarımıda açmıyorlar bununla ilgili ne yapabilirim lütfen yardımcı olun?


Cevap:

Sorunuzda elinizde sözleÅŸmenin nüshasının olup olmadığını belirtmemiÅŸsiniz bu nedenle, sözleÅŸmenin elinizde bir nüshasının olduÄŸunu düÅŸünerek cevaplama yaptığımızı belirtmek isteriz. Ä°lk olarak; firmayı internet üzerinden bulduÄŸunuz için bir dolandırıcılıkla mı karşı karşıyasınız bunun araÅŸtırılması gerekir. Åžayet böyle bir firma hiç yoksa savcılığa suç duyurusunda bulunmakta yarar vardır. Ancak firmanın varlığı mevcutsa yani böyle bir firma gerçekten varsa; sözleÅŸmede iÅŸe baÅŸlama tarihinin belirli olup olmadığına bakmak gerekir. Sorunuzda buna iliÅŸkin bir bilgi vermemiÅŸsiniz. Tarih belliyse firmaya bir ihtar çekip iÅŸe süresinde baÅŸlamadıklarını iÅŸe baÅŸlamazlarsa sözleÅŸmenin tarafınızca feshedileceÄŸini ve ödenen paranın ve zararlarınızın talep edileceÄŸini bildirebilirsiniz. Tarih belli deÄŸil ise yine belirttiÄŸimiz gibi bir ihtar çekebilirsiniz karşı tarafın cevabına göre farklı yollar izlemek gerekebilir bir avukattan destek almanızı tavsiye ederiz.

DE***** ****** :

Merhabalar ben yaklaşık 2 ay önce iÅŸe girdim. Bir butikte 3 aylığına çalışmaya baÅŸladım. 3 aylık çalışacağım için sigorta yapmamalarını ama bana sigorta parasını vermelerini söyledim. Kabul etmediler. Aradan zaman geçti ama hala sigortam yapılmadı diÄŸer bütün çalışanların sigortası var bir tek benim yok sonra benim 3 aylık sürem dolmadan sebep yokken eleman fazlalığı var diyerek beni çıkarmak istediler ben çıkarılmak istemedim üstelik paraya ihtiyacım olduÄŸunu söyledim bu durumda ne yapmam gerekiyor?


Cevap:

Ä°yi günler. Sigortalı olma hakkınızdan feragat etmeniz geçerli deÄŸildir. Ä°ÅŸvereninizi SGK’ya ÅŸikayet etmelisiniz.

TE***** ****** :

Tapudan elimize bir kâğıt geldi, evimin bulunduÄŸu apartman riskli yapıymış 60 gün içinde evi boÅŸaltın diyorlar haberimiz bile yok apartmanımızda gayet iyi durumda risk falan da yok. YapabileceÄŸimiz bir ÅŸey yok mu lütfen yardımcı olun.


Cevap:

Elinize gelen tebligat mahiyeti evinizin bulunduÄŸu apartmanın riskli yapı olarak tespit edildiÄŸini ve buna iliÅŸkin raporun tarafınıza bildirilmesidir. Tebligatı size tebliÄŸ edildiÄŸi tarihten itibaren 15 gün içerisinde Çevre ve Åžehircilik Ä°l MüdürlüÄŸüne bir dilekçe ile rapora karşı itiraz edebilirsiniz. Bu itirazınıza red kararı verilirse 30 gün içerisinde idare mahkemesinde iptal davası açabilirsiniz.

RE***** ****** :

Taşıma Hukuku uyarınca taşıma senedi düzenlerken neleri yazmamız gerekir?


Cevap:

Bu husus TTK madde 857’de düzenlenmiÅŸtir. Taşıma senedi ÅŸu kayıtları içerir;Düzenlenme yeri ve tarih,Gönderenin adı, soyadı veya ticaret unvanı ve adresi,Taşıyıcının adı, soyadı veya ticaret unvanı ve adresi,EÅŸyanın teslim alınacağı yer ve gün ile teslim edileceÄŸi yer,Gönderilenin adı, soyadı veya ticaret unvanı ile adresi,GerektiÄŸinde bildirim adresi,EÅŸyanın türünün olaÄŸan iÅŸareti ile ambalajının çeÅŸiti ve tehlikeli mallarda bunlara iliÅŸkin mevzuatta öngörülen, diÄŸer durumlarda ise genellikle tanınan iÅŸaretleri,Taşınacak paketlerin sayısı, iÅŸaretleri ve numaraları,EÅŸyanın net olmayan ağırlığı veya baÅŸka ÅŸekilde beyan edilen miktarı,Taşımanın yapılacağı süre,KararlaÅŸtırılan taşıma ücreti ve teslime kadar ortaya çıkacak giderler ile taşıma ücretinin gönderenden baÅŸka biri tarafından ödenecek olması hâlinde buna iliÅŸkin kayıt,Teslimde ödemeli taşımalarda teslimde ödeme kaydı ve ödenecek tutar,EÅŸyanın gümrük ve diÄŸer resmî iÅŸlemlerine iliÅŸkin talimatlar,Varsa taşımanın üstü açık ya da örtülmemiÅŸ bir araçta veya güvertede yapılabileceÄŸine iliÅŸkin sözleÅŸme,Taşıma senedine tarafların uygun gördüÄŸü diÄŸer kayıtlar da konulabilir.

GE***** ****** :

Merhaba ÅŸu an 22 yaşındayım yaklaşık on yıl önce apandis ameliyatı oldum. Ameliyattan sonra vücudumdaki hormanal denge tamamen bozulmuÅŸ. Çevremdeki insanlar bana bunun ergenlik sebebiyle olduÄŸunu söylemiÅŸlerdi fakat ben bunu 15 gün önce fark ettim. Ameliyat sonrasındaki kortizol hormonlarındaki tahribat meydana gelmiÅŸ ve gözle görülür derecede fark ediliyordu. Vücudumdaki derin ve mor yırtıkların ve boynumdaki kamburun ve tüylenme sorunun sebebi cushi̇ng hastalığı diye bir ÅŸeymiÅŸ. Bunu kontrol için gittiÄŸim baÅŸka bir doktor tesadüfen fark etti. Åžu an hastane hastane dolaşıyorum. MaÄŸdurum. MaÄŸduriyetimin giderilmesi için on yıl önce ameliyat olduÄŸum hastaneye dava açmak istiyorum. Geride kalan 10 yılın telafisi için dava açabilir miyim? Åžimdiden teÅŸekkür ederim.


Cevap:

Hastane dosya kayıtları ve tedavi raporları elinizde bulunuyorsa davanızı bu belgelerle delillendirip dava açabilirsiniz. BelirttiÄŸiniz hastalığın ortaya çıkışının zaman içinde olduÄŸu kanaatindesiniz. Böyle bir durumda daha sonradan etkileri görülecek bir saÄŸlık durumu söz konusu olduÄŸu için zamanaşımının söz konusu olmayacağı görüÅŸündeyiz. Bununla birlikte davada fahiÅŸ bir yanlışlık varsa davaya sunulabilecek olup hukuki destek aldığınız noktada meslektaÅŸlarımızın bunu göz önünde bulunduracağı görüÅŸündeyiz. Bunlarla birlikte baÅŸkaca doktorlardan alınmış kanaat raporu ve son tetkiklerde önceden yapılmış ameliyat sebebiyle ortaya çıkan semptomların görüldüÄŸünün bir raporla belgelenmesi sonucu alınacak teyitlerinde davanızda etkili olacaktır. Daha detaylı bir hukuki destek için lütfen avukata danışınız.

YA***** ****** :

Bazı radyo sitelerinde siteye radyo ekleme kodları var biz o kodlarla sitemize radyo eklemek istiyoruz; eklersek telif ödememiz gerekir mi ?


Cevap:

Ä°yi günler. Burada siteye eklediÄŸiniz radyo yayından bir gelirinizin olup olmadığına bakılmalıdır. Siteye eklediÄŸiniz radyo yayından bir geliriniz yoksa ilgili kodu saÄŸlayan (üreten) taraf bu duruma rıza göstermiÅŸ olmaktadır. Sonuç olarak kodu saÄŸlayan taraf bu kodları ücretsiz olarak size uygulamayı kullanım hakkı saÄŸlıyor ve siz böylece ücretsiz yayınlayabiliyorsunuz. Daha detaylı bir hukuki destek için lütfen avukata danışınız.

KU***** ****** :

3 kardeÅŸiz babadan kalan bir evimiz var evin bulunduÄŸu mahalle kentsel dönüÅŸüme girdi biz de baÅŸvuru yapmak istiyoruz. Bunla ilgilenen firmalar varmış bu firmalara ne kadar güvenebiliriz. Belediyeye baÅŸvursak daha iyi deÄŸil mi?


Cevap:

Bir yapının Kentsel DönüÅŸüm uygulamasına tabi olabilmesi için bu yapının risk teÅŸkil eden bir yapı yani "riskli yapı " olması gerekmektedir. Riskli yapı tespiti ise Bakanlık, belediyeler, il özel idareleri, büyükÅŸehirlerde büyükÅŸehir belediyeleri, büyükÅŸehir ilçe belediyeleri veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluÅŸlar tarafından yapılabilir. BelirttiÄŸimiz bu yerlerden herhangi birine baÅŸvuru yapabilirsiniz.

SE***** ****** :

Ben eÅŸimle 2019 yılından beri evliyim. 4 aylık bebeÄŸim var. EÅŸimle boÅŸanmak istiyorum kolayca anlaÅŸmalı boÅŸanma istedim ama 1 yıl dolmadan anlaÅŸmalı boÅŸanamayacağımı öÄŸrendim. Åžu an bebeÄŸimle yalnız yaşıyorum. EÅŸim 2 aydır eve uÄŸramıyor bi başımıza kaldık. Bize hiç para vermiyor destek de olmuyor Evlenmeden önce baÅŸka bir ÅŸehirde yaşıyordum ÅŸimdi oraya geri dönmek istiyorum. Ama eÅŸim beni tehdit ediyor. Gidersen avukat tutarım çocuÄŸu elinden alırım yüzünü bir daha göremezsin diyor. Ben bu evden gidip taşınırsam çocuÄŸumun velayetini kaybettirir mi sonuçları ne olur Allah bu soruyu cevaplayandan razı olsun lütfen yardım edin.


Cevap:

Ä°yi günler. Taşınmanızda hukuki herhangi bir problem yoktur. EÄŸer çalışmıyorsanız kendiniz için dava başından davanın devam ettiÄŸi süre boyunca tedbir nafakası, dava sonucunda gerekli görüldüÄŸü takdirde mahkemece verilecek kararla yoksulluk nafakası ve çocuk için her halükarda baÅŸta tedbir sonra iÅŸtirak nafakasına dönüÅŸmek üzere nafaka gibi haklarınız bulunmaktadır. Nafakalar dışında boÅŸanmada eÅŸinizin kusurlu olduÄŸunu ispat ederseniz maddi manevi tazminata hak kazanabilirsiniz. Daha detaylı bir hukuki destek için lütfen avukata danışınız.

IS***** ****** :

3 senedir evimde kiracı olarak oturan aile yaklaşık 6 aydır kirasını ödemiyor. Zor durumda olduklarını bildiÄŸimden bugüne kadar sesimi çıkarmadım ancak artık canıma tak etti. Evden çıkmalarını istiyorum. Ne yapabilirim?


Cevap:

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira borcunu yerine getirmezse kiraya veren olarak kiracıya yazılı bir ÅŸekilde en az 30 günlük bir süre verip bu süre içerisinde de borcunu ödememesi durumunda sözleÅŸmeyi tahliye davası yoluyla sonlandırabilirsiniz. Yazılı bildirim noter kanalıyla ihtarname ile yapılabileceÄŸi gibi icra dairesi yoluyla ödeme emri göndererek de yapabilir. Ä°cra dairesinden ödeme emri gönderildiÄŸinde tahliye davası Ä°cra Hukuk Mahkemesine açılır.

ME***** ****** :

Mrb, Ä°stanbul’da Tarihi eser eski bir evim var, bu zaman kadar tarihi eser olduÄŸu için tadilat yaptıramadık bakımsız kaldı kullanamıyoruz da yıkıldı yıkılacak bulunduÄŸu bölge kentsel dönüÅŸüm geçiriyor, ben bu evimi de kentsel dönüÅŸüme sokabilir miyim böyle bir ÅŸey mümkün mü?


Cevap:

Tarihi eser eski yapıların kentsel dönüÅŸüm uygulamasına dahil edilebilmesi için yapının risk teÅŸkil etmesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 'uygundur" izni alınması gerekmektedir. Bu izin alındıktan sonra kentsel dönüÅŸüm uygulaması yapılabilir.

LA***** ****** :

Bir Ä°spanyolca kursuna kayıt yaptırmıştım. PeÅŸin ödemeye indirim yapıyorlar diye de parayı peÅŸin ödedim ama bu COVÄ°D nedeniyle bir türlü baÅŸlayamadı kursun ne zaman baÅŸlayacağı da belli deÄŸil, paramı iade etmelerini istedim onu da vermiyorlar Ne yapabilirim nereye baÅŸvurmam lazım ?


Cevap:

Kurs baÅŸlamadan önce, sözleÅŸmenin tek taraflı fesih edilmesi halinde ödenmiÅŸ olan tüm ücretlerin geri istenebilmesi için ,“kurumun kapanması veya dönemin açılamaması “ durumları olması gerekir ki sizin içinde dönemin açılamaması durumu söz konusudur. Bu nedenle Yasal düzenlemeye göre tüm ücretin iade edilmesi gerekir. Buna iliÅŸkin ödediÄŸiniz para sınırlamalarına dikkate alarak Tüketici Hakem Heyetine baÅŸvurabilirsiniz.

ce***** ****** :

2 aylık kız çocuÄŸuma üçlü karma aşı yaptırdım aşıdan sonra çocuÄŸumda bir sürü ÅŸey çıktı huzursuzluk,kasılma ve uykusuzluk vs. Ä°l saÄŸlık müdürlüÄŸünden bilgi aldık ve acil hastaneye götürmemiz gerektiÄŸini bunun boÄŸmacanın yan etkisi olduÄŸunu söylediler. BoÄŸmacada aşı içinde yer alıyormuÅŸ. Åžu an çocuÄŸum kaç gündür çocuk nörolojisinin servisinde yatıyor ve üstünde her ÅŸeyi denediler iÄŸneler tedaviler etki etmiyor. doktorlar bu durumun aşıdan kaynaklandığını söylüyorlar.benim de eÅŸimin de psikolojisi artık saÄŸlıklı deÄŸil çok kötü durumdayız. Bu konuda saÄŸlık bakanlığına uÄŸradığım maddi ve manevi zararın karşılanması için dava açmak istiyorum. Biz ne yapabiliriz, nasıl bir yol izleyebiliriz?


Cevap:

Ä°yi günler. Elinizdeki belgelerle saÄŸlık bakanlığına ÅŸikayette bulunabilirsiniz. EÄŸer ki aşı nedeniyle olduÄŸuna kanaat getirilecekse veya getirilmiÅŸse genel mahkemelerde maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz. Daha detaylı bir hukuki destek için lütfen avukata danışınız.

FE***** ****** :

Merhaba, ben bir soru soracaktım 2014 yılından beri özel sektörde bir firmada neredeyse zorla istifa etmek zorunda kaldığım 13.12.2018 tarihine kadar çalıştım.  Çünkü 2018 temmuz ayında doÄŸum yaptım ve çocuÄŸumu bırakabileceÄŸim kimsem yoktu.  doÄŸum sonrası iznimi kullandıktan sonra patronuma ücretsiz izin kullanmak istediÄŸimiz söyledim. Ama bunun mümkün olmadığı doÄŸum haklarımı kullandığımı artık müsamaha göstermeyeceklerini, çalışmak zorunda olduÄŸumu ve kabul etmezsem sen bilirsin git o zaman dediler.  Daha fazla dayanamadım istifa ettim, istifa ettiÄŸim için de kıdem tazminatımı ödeyemeyeceklerini söylediler. Ama sanırım alabiliyor muÅŸum bilmiyordum 4 senelik kıdemim yandı. Kıdem tazminatımı almak için çok mu geç kaldım bir ÅŸey yapamaz mıyım ?


Cevap:

Çalışan kadınların doÄŸum izinleri ve süt izinleri Ä°ÅŸ kanunu 74. Maddesinde açık bir ÅŸekilde düzenlenmiÅŸtir. BaÅŸka bir deyiÅŸle bu haklarınız iÅŸvereninizin size gösterdiÄŸi bir müsamaha deÄŸil, sizin kanuni haklarınızdır öncelikli olarak bu belirtmek isteriz. Ä°ÅŸ Kanunu 74. Maddesinin 6. Fıkrasında “Ä°steÄŸi halinde kadın iÅŸçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoÄŸul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir” hükmüne yer verilmiÅŸtir. Bu nedenle isteminiz olduÄŸu halde veremeyeceklerin söylemeleri bunun sonucunda sizi istifaya zorlamaları iÅŸ akdinizi haklı nedenle feshettiÄŸinizi gösterir. Kıdem tazminatlarında zamanaşımı süresi 5 yıldır. Yani 13.12.2018 tarihinden itibaren 5 yıl içinde bu alacağınızı istemeniz gerekir.

VE***** ****** :

Merhaba, Bir malın sahip olması gereken renk, ÅŸekil, kalite vb. özelliklerde eksiklik bulunması durumunda ne yapabilirim ?


Cevap:

Taraflar aralarında yaptıkları sözleÅŸmede malın belli baÅŸlı bazı özellikleri taşıyacağı konusunda anlaÅŸma yapabilirler. Malın tarafların sözleÅŸmede kararlaÅŸtırdıkları unsurları taşımaması durumunda mal, ayıplı mal olarak kabul edilir. Normal ÅŸartlarda, sözleÅŸmede tespit edilen hususlar konusunda ayrıca bir anlaÅŸma yapılmamış olsaydı malın ayıplı olmayacağı kabul edilmiÅŸ olsa bile, taraflar sözleÅŸmede açıkça malın bazı özellikleri bünyesinde barındıracağını kabul etmiÅŸ olduklarından, sözleÅŸmede kararlaÅŸtırılan taahhüde aykırı olan mal ayıplı mal sayılır. Satılan malın ayıplı olması durumunda tüketiciye 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun m. 11 hükmünde dört ayrı seçimlik hak tanınmıştır. Tüketicinin satın aldığı malın ayıplı olması durumunda, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun m. 11 hükmünden kaynaklanan seçimlik hakları; Malı iadeye hazır olduÄŸunu bildirerek sözleÅŸmeden dönme, Malın ayıpsız yenisi ile deÄŸiÅŸimini talep etme, Ayıp oranında satış bedelinden indirim talep etme, Aşırı bir masraf gerektirmediÄŸi takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir. Tüketicinin satın aldığı malın ayıplı çıkması halinde sözleÅŸmeden dönme ve bedelde indirim hakkının kullanılması yenilik doÄŸuran haklardandır. Kural olarak bu haklar kullanılmakla sonuç doÄŸurur, bu nedenle istisnai haller dışında tüketici bu hakları kullandıktan sonra vazgeçemez. Tüketici onarım veya yenisi ile deÄŸiÅŸim hakkını kullandığı takdirde, mal tekrar arızalanırsa diÄŸer seçimlik haklarını kullanabilir. Zira bu haklar yenilik doÄŸurucu haklardan deÄŸildir. Tüketici seçimlik hakları ile birlikte Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre tazminat isteyebilir. Tüketicinin satın aldığı malın ayıplı çıkması nedeni ile ayrıca ayıplı malın sebep olduÄŸu zararları seçimlik haklarındaki bu taleplerden biriyle birlikte satıcı veya üreticiden talep etme hakkına sahiptir.

MÃ***** ****** :

Bir ÅŸiir yarışmasına katılmak istiyorum ancak katılmayı düÅŸündüÄŸüm ÅŸiir yarışmalarında tüm eserlerin telif hakkı .....'ne ait olup iade edilmez ibaresi yer alıyor. Ben buradan dereceye giremeyen ÅŸiirlerin haklarının yarışmaya düzenleyenlere ait olduÄŸunu anladım. Bu uygulama doÄŸru mudur? Böyle yarışmalara katılmak ÅŸiirlerin telifi açısından sıkıntı olur mu? Åžiirin üzerinde ilerde hak iddia edebilmek için ne yapmak gerekir?


Cevap:

Ä°yi günler. Burada ÅŸiir teliflerine yönelik FSEK kapsamında bir deÄŸerlendirme yapılmalıdır. Åžiiri siz yazmış iseniz ve yarışmada yazılan ÅŸiir sahiplerinin isimleri ile beraber kayıt altına alınıyorsa bu durumda hak iddianız olabilir. Ancak yine ÅŸiirinizi resmi anlamda korumak için noterde onaylatmanız ÅŸarttır. Daha detaylı bir hukuki destek için lütfen avukata danışınız.

Ç***** ****** :

Merhaba 4 senelik evliyim 3 yaşında kızım var. EÅŸimden sürekli ÅŸiddet hakaret küfüre maruz kalıyorum artık bıktım. Daha önce evi terk ettim darp raporu aldım ama karakoldan ÅŸikayetçi olman gerekiyor dediler. O zaman belli nedenlerden olmadım ve geri döndüm. 6 ay suresi var bu raporun dendi ve 6 ayım dolmadı daha. Yine ben eÅŸimden boÅŸanmak istiyorum ama kızımı almakla tehdit ediyor. Evden gitmemi söyledi her gün küfür ile ve tehdit etti ses kaydı aldım hatta çoÄŸu öldürülen kadın senin gibiydi senin sonunda öyle vs gibi sözlerini ses kaydı aldım. Åžiddet gördükten sonra vücut ve yüzümde olan izleri fotoÄŸrafladım. Bunlar delil olarak sayılır mı? Birde esim ve ailesi ekonomik durumu iyi malvarlıkları çok ama ev araba arsa dükkan hep kayınbabamın üzerine eÅŸime ait sadece kiralık bir dükkan var iÅŸletiyor ÅŸuan esnaf olarak gözüküyor tazminat ve nafaka alamaz mıyım. TeÅŸekkür ederim...


Cevap:

Ä°yi günler. Elinizdeki tüm belgeleri delil olarak kullanabilirsiniz. Ancak ses kayıtları deliliniz ile öncelikli olarak Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na tehdit ve hakaret dolayısıyla suç duyurusunda bulunmalısınız. Bunun sonrasında darp içinde ayrıca baÅŸvuruda bulunmanız gerekmektedir. Sonunda bütün bu belgeleri ve savcılık evraklarını aile mahkemesine sunarak boÅŸanma davasını açmalısınız. Nafaka ve tazminat haklarınızın olup olmadığının deÄŸerlendirilmesi mahkemede belirlenmektedir. Bu sebeple daha detaylı bir hukuki destek için lütfen avukata danışınız.

Åž***** ****** :

Bir inÅŸaat firmasında ustabaşı olarak 3 yıl çalıştım sigortam bu ÅŸirketten yatırılıyordu. daha sonra yine aynı inÅŸaat firmasına ait olan fakat farklı bir isme  sahip inÅŸaat firmasında çalışıyor olarak gösterildim ve 3 yılın ardından sigortam bu inÅŸaat firması üzerinden yatırılmaya baÅŸlandı. Bu ÅŸekilde 8 ay çalıştıktan sonra  Åžirket ücretlerimizi aksatmaya ödememeye baÅŸladı bende iÅŸ yerinden istifa ettim. Kıdem tazminatımı ödemeyeceklerini söylüyorlar. Bu konuda ne yapabilirim Farklı yerler olduÄŸu için kıdemim yandı mı?


Cevap:

Aynı ÅŸirket bünyesinde çalışmaya devam ettiÄŸiniz için kıdem hakkınızı kaybetmezsiniz. Åžirket isimlerinin farklı olması bu hususta bir önem arz etmemektedir. Åžirketlerin aynı olduÄŸunun ispatı ile haklı nedenle feshinize dair kıdeminizi ve var ise diÄŸer alacaklarınızı talep edebilirsiniz. Bunun için arabuluculuk ve dava süreçleri takip edilecektir. Hak kaybına uÄŸramanız adına bir avukattan hukuki destek almanızı tavsiye ederiz.

Ä°***** ****** :

Annem trafik kazası sonucunda hayatını kaybetti. Karşı taraf alkollüymüÅŸ  %100 suçlu annem ise kusursuz bulundu. Bu durumda karşı tarafın sigorta ÅŸirketine dava açmadan para alabileceÄŸimizi duydum bu doÄŸru mu ? Bu para zararımızı karşılar mı ?


Cevap:

Öncelikle başınız saÄŸ olsun. Sorunuza yanıt olarak da evet dava açmadan sigorta ÅŸirketine baÅŸvurarak para alabilirsiniz. Kaza tarihi hakkında herhangi bir bilgi mevcut deÄŸil fakat 2016 yılında Sigortacılık kanununda yapılan deÄŸiÅŸiklik ile sigorta ÅŸirketlerine dava açmadan önce sigorta ÅŸirketine baÅŸvurma zorunluluÄŸu gelmiÅŸtir. Özetle zaten sigorta ÅŸirketine baÅŸvurmadan dava açamazsınız. Zararın karşılanıp karşılanmamasına iliÅŸkin sorunuza ise Sigorta ÅŸirketlerinin ödeyecekleri tutar poliçede taahhüt ettikleri miktar iler sınırlıdır. Bu miktar üzerinde bir zararınız mevcutsa Karşı tarafın kendisine (yani kusurlu olan karşı sürücüye) tazminat davası açmanız gerekecektir.

OL***** ****** :

Merhaba 15.08.2020 tarihinde bir internet sistesinden elbise aldım. 19.08.2020  tarihinde sonra defolu olduÄŸunu fark ettim henüz etiketi üzerinde ve giymedim. DeÄŸiÅŸim de iade de kabul etmiyorlar satarken bu ÅŸekilde bilgilendirme yoktu sitede. Faturaya iade deÄŸiÅŸim yok diye kaÅŸe basılmış.   Benim bu konuda yardım rica edecektim…


Cevap:

Uzaktan satışlarda malın kusurlu olması halinde iade edilemez kaÅŸesi sizi baÄŸlamaz zira tüketici kanunlarının amir hükümleri vardır. Süresinde iade ettiÄŸiniz takdirde elinizde iade belgelerini saklayınız. Tüketiciye baÅŸvurup bedelin iadesini talep edebilirsiniz. 1.Kullanmakta olduÄŸunuz web sitesi üzerinden elektronik ortamda sipariÅŸ verdiÄŸiniz takdirde, size sunulan ön bilgilendirme formunu ve mesafeli satış sözleÅŸmesini kabul etmiÅŸ sayılırsınız. 2.Alıcılar, satın aldıkları ürünün satış ve teslimi ile ilgili olarak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli SözleÅŸmeler YönetmeliÄŸi (RG:27.11.2014/29188) hükümleri ile yürürlükteki diÄŸer yasalara tabidir. 3.Ürün sevkiyat masrafı olan kargo ücretleri alıcılar tarafından ödenecektir. 4.Satın alınan her bir ürün, 30 günlük yasal süreyi aÅŸmamak kaydı ile alıcının gösterdiÄŸi adresteki kiÅŸi ve/veya kuruluÅŸa teslim edilir. Bu süre içinde ürün teslim edilmez ise, Alıcılar sözleÅŸmeyi sona erdirebilir. 5.Satın alınan ürün, eksiksiz ve sipariÅŸte belirtilen niteliklere uygun ve varsa garanti belgesi, kullanım klavuzu gibi belgelerle teslim edilmek zorundadır. 6.Satın alınan ürünün satılmasının imkansızlaÅŸması durumunda, satıcı bu durumu öÄŸrendiÄŸinden itibaren 3 gün içinde yazılı olarak alıcıya bu durumu bildirmek zorundadır. 14 gün içinde de toplam bedel Alıcı’ya iade edilmek zorundadır.

DÄ***** ****** :

Tehlikeli eÅŸya taşımada tarafların yükümlülükleri nelerdir?


Cevap:

TTK Madde 861 gereÄŸince tehlikeli eÅŸya taşınacaksa gönderen, taşıyıcıya zamanında açık, anlaşılabilir içerikte ve yazılı ÅŸekilde, tehlikenin türü ve gerekiyorsa alınması gereken önlemler konusunda bildirimde bulunmakla yükümlüdür. Taşıyıcı, eÅŸyayı teslim alırken tehlikenin türünü bilmiyorsa veya kendisine herhangi bir bildirimde bulunulmamışsa, gönderene karşı herhangi bir tazmin yükümlülüÄŸü doÄŸmaksızın, tehlikeli malın boÅŸaltılmasını, depolanmasını, geri taşınmasını veya gerektiÄŸinde imhasını ve zararsız duruma getirilmesini ve bu önlemler sebebiyle gerekli giderlerin karşılanmasını, gönderenden isteyebilir.

AL***** ****** :

Åžu an oturduÄŸum evde 3 senedir kiracı olarak bulunuyorum. Ancak ev sahibim yeni kira dönemi için %25 zam yapmak istiyor. Bununla ilgili bir hakkım var mıdır?


Cevap:

Borçlar Kanunu’na göre; kira artışında son 12 aylık Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) baz alınıyordu. 2019 yılında yapılan düzenlemeyle artık kira artışları, 12 aylık ortalama Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (TÜFE) göre olmak zorunda. 12 aylık ortalama TÜFE ise tavan oran niteliÄŸinde. Yani ev sahibinizle bunun daha altında bir oran da kararlaÅŸtırabilirsiniz. Ancak kesinlikle bu oranında üzerinde artış yapılamaz.

ZÃ***** ****** :

Merhaba, geçtiÄŸimiz günlerde çok uzaktan tanıdığım birinin akrabamla çekilen fotoÄŸrafımızın altına facebook hesabında hakkımda “ bundan adam olmaz bununla görüÅŸmeyin hayatınızı mahveder”tarzı paylaşımlarda bulunduÄŸunu gördüm. Bununla ilgili yapabileceÄŸim bir ÅŸey var mı?


Cevap:

5651 sayılı Kanunun 9. maddesinde, Ä°nternet ortamında yapılan yayındaki içerik dolayısıyla hakları ihlal edilen kiÅŸilere içeriÄŸin yayından çıkarılmasını talep etme hakkı düzenlenmiÅŸtir. Ä°nternet ortamında yapılan yayın içeriÄŸi nedeniyle kiÅŸilik haklarının ihlal edildiÄŸini iddia eden gerçek ve tüzel kiÅŸiler, kurum ve kuruluÅŸlar içerik saÄŸlayıcısına, buna ulaÅŸamaması hâlinde yer saÄŸlayıcısına baÅŸvurarak uyarı yontemi ile içeriÄŸin yayından çıkarılmasını isteyebileceÄŸiniz gibi doÄŸrudan sulh ceza hâkimine baÅŸvurarak içeriÄŸe eriÅŸimin engellenmesini de isteyebilirsiniz.

BA***** ****** :

Eski eÅŸim iPhone icloud ÅŸifremi bir ÅŸekilde öÄŸrenmiÅŸ ve beni bir süredir “ iPhone ‘u bul “ uygulamasından takip ediyormuÅŸ. Bunu kendisi itiraf etti. Bu konuyla ilgili hukuki hakkım var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.


Cevap:

Burada, 6698 sayılı KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanununa aykırı olarak, kiÅŸisel verilerinizin rızanız dışında ele geçirilmesi söz konusudur. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ilgili maddesi aynen ÅŸöyledir: "Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme Madde 136- (1) KiÅŸisel verileri, hukuka aykırı olarak bir baÅŸkasına veren, yayan veya ele geçiren kiÅŸi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." Bu sebeple, Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Ö***** ****** :

Hakkımda daha önce verdiÄŸim bir senetten ötürü icra takibi yapılmış. Benim haberim olmadı ÅŸimdi 17 gün olmuÅŸ artık itiraz edemezsin diyorlar. Ne yapmam lazım?


Cevap:

Kambiyo senetlerine iliÅŸkin takiplerde, ödeme emrinin size tebliÄŸinden itibaren 5 gün içinde Ä°cra Mahkemesine itirazlarınızı sunabilirsiniz ancak bu husus takip muamelesini durdurmaz. Åžu anda 5 günlük süreyi kaçırdığınız için Ä°Ä°K 65 uyarınca ÅŸartları saÄŸlıyorsanız “gecikmiÅŸ itiraz” yoluna baÅŸvurabilirsiniz.

Ç***** ****** :

2012 de 3 adet faturalı borcum vardı 18 yaşındayken aldım gsm ÅŸubesinin hatası yüzünden 3 numaraya da 2800 tl fatura geldi ödeyemedim icraya gitti ÅŸuan 30 bin tl civarlarında ödeme imkanım hiç yok 2012 den beri hiç sigortalı çalışmadım maaÅŸa icra gelir diye bir zaman aşımı süresi var mı e -devletten baktığımda ilk açılış 2012 yazıyor?


Cevap:

10 yıllık zaman aşımı süresi var fakat her icra iÅŸleminde süre tekrar baÅŸlıyor. Yani icra dosyanızdaki alacaklı vekilinin son talebinin 10 yıldan önce olması halinde borcunuz zaman aşımına uÄŸrar.

LE***** ****** :

Ölen amcamın mirası nasıl pay edilir hayatta altsoy bir kızı ve dedem(amcamın babası) var. saklı pay olarak taksim edilmesi nasıl olur babamda mirastan pay alır mı tereke davası açılması gerekir mi ?


Cevap:

Mirasın tümü tek yasal mirasçı olması sebebiyle amcanızın kızına kalacaktır. Murisin anne-babası, ikinci, üçüncü ve dördüncü dereceden akrabaları yasal mirasçı olmadığından doÄŸal olarak saklı payları da olmayacaktır. O halde tarafınızca terekeye iliÅŸkin bir dava yoluna gitmek mantıklı deÄŸildir.

PE***** ****** :

Kolay gelsin. ÖdeyemediÄŸim kredi borcundan evime haciz geldi ama mal sayımından bir ÅŸey çıkmadı. Artık o evde yaÅŸamıyorum tekrar aynı eve haciz için gelebilirler mi? gelirlerse tekrar tebligat göndermeleri gerekmez mi ?


Cevap:

Merhaba. Aynı adrese tekrardan hacze gelmelerine engel bir durum yok. Ancak adresinizi deÄŸiÅŸtirirseniz alacaklı vekilinin bilgisi olacağından dolayı yeni adresinize de gelebilirler. Adres deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmanızın ise icra takibinin devamına bir etkisi olmayacaktır. Bu yüzden tarafınıza yeniden tebligat yapılmasına gerek yoktur.

TE***** ****** :

4 yıl kadar önce bankadan kullandığım kredinin geri ödemelerini aksatmam nedeniyle maaşıma haciz geldi. 8 aydır maaşımdan icra kesintisi yapılmakta. Bugün ise misafir olarak kaldığım amcamın evine (ikametgah olarak amcamın evinin adresini vermiÅŸtim) icra memuru ve avukat gelmiÅŸ. Ben evde olmadığım için ev sahibi yengem gelen memur ve avukatı ÅŸaÅŸkınlıkla karşılamış. Gelen görevliler yalnızca eÅŸya listesi alacaklarını söylemiÅŸler. Teyzem müsaade etmeyince avukat kartvizitini vermiÅŸ ve beni arasın misafiriniz demiÅŸ.

  1. Misafir olarak kaldığım evde bana ait herhangi bir eÅŸya yok. Haciz durumu söz konusu olabilir mi?
  2. Maaşımdan her ay icra kesintisi yapıldığı halde ikamet ettiğim yere tekrardan icra gelmesi kanunlara uygun mu?
  3. Avukatı aramam gerekir mi?

TeÅŸekkür ederim.


Cevap:

1- Haciz durumu söz konusu olabilir fakat istihkak iddiasında bulunarak eÅŸyaların size ait olmadığının bildirilmesi ve ispatı halinde sonradan haciz kaldırılır. 2- MaaÅŸ kesintisi yapılması alacaklının haciz için gelemeyeceÄŸi manasına gelmez. 3- Hak kaybına uÄŸramamak ve detaylı bilgi almak için bir avukata danışabilirsiniz.

mÃ***** ****** :

Öncelikle Merhaba. Benim sormak istediÄŸim annem 2012 yılında 79 yaşında biri ile evlilik yaptı. Bu evlilikte çocuk yok. Åžu an annem 65 üvey babamda 87 yaşında. Üvey babamın annemden önce edindiÄŸi ve babasından kalan taşınmaz gayrimenkulle sahip, üvey babamın çocuÄŸu yok. Annesi, babası ve kardeÅŸleri de rahmetli olmuÅŸlar, sadece kardeÅŸlerinin çocukları ( yeÄŸenleri ) yaÅŸamaktadır. Taşınmaz gayrimenkuller kardeÅŸlerinin çocuklarıyla ortak hisseli idi ortaklığın giderilmesi için açılan dava sonunda taşınmazlar satışa intikal etti, ancak son anda ortaklar kendi aralarında anlaÅŸarak rıza-i taksim ile taşınmazları pay ettiler ve tapular tek hisse oldu. Üvey babam yeÄŸenlerine miras bırakmamak için Noter den vasiyetname hazırlatmış, vasiyetinde önce anneme kalmasını, annemin ondan önce vefatı durumunda mirasını bana bırakmış. Annemin miras hakkı nedir? YeÄŸenleri bu vasiyete itiraz etme hakları var mı? Var ise sonuç ne olur? Cevabınız için ÅŸimdiden teÅŸekkür ederim.


Cevap:

Mevzuata göre üvey babanızın yeÄŸenlerinin, miras hakkında saklı payları yoktur. Bu nedenle üvey babanızın vasiyeti uygulanır. Kaldı ki üvey babanızın ölümü halinde, annenizin dahi saklı payı vardır. YeÄŸenlerin bir itiraz hakları olmadığı için sorun olmaz.

CA***** ****** :

Merhaba, Ankara’daki evim ÅŸu an boÅŸ durmakta ve ben uzunca süre baÅŸka bir ÅŸehirde yaÅŸayacağım. Ankara’daki site yöneticisi sürekli benden oturmadığım halde aidat ve sair giderleri talep ediyor. Bu durumda ne yapabilirim? Yönetici bana dava açar mı ? Apartman giderlerine katılmak zorunda mıyım?


Cevap:

Dairenin maliki olduÄŸunuz müddetçe; otursanız da oturmasanız da giderlere iÅŸtirak etmek zorundasınız. Ödemelerinizi yapmadığınız takdirde, yönetici aleyhinizde icra takibi yapabilir, mal varlığınıza haciz koyabilir. Yönetici bunun yanında, sizden aylık yüzde 10 gibi yüksek bir faiz talep edebilir. Yöneticinin yapacağı muamelelere karşı sizin kanunen haklı bir dayanağınız olamayacaktır ve sonuçta borcunuzu faizi, icra masrafı ve avukat ücreti ile birlikte ödemek zorunda kalırsınız.

AS***** ****** :

Tapuda belgelerimiz eksik çıktı. Tescil iÅŸlemini gerçekleÅŸtirebilir miyiz?


Cevap:

EÄŸer tescil talebinde bulunurken, tasarruf yetkisini ve buna esas teÅŸkil eden hukuki sebebi belgeleyemezseniz tapu memuru tescil talebinizi reddeder. Bununla birlikte malikin muvafakati ve mahkeme kararıyla geçici tescilin ÅŸerhi tapu kütüÄŸüne yazılabilir. Bunun tek kazancı belgeler tamamlandığında kesin tescil yapılınca, bu tescilin ÅŸerhin verildiÄŸi andan itibaren geçerli olmasıdır.

FE***** ****** :

Merhaba, babam Ä°stanbul'da ikamet etmekteydi. Ä°zmir’de olan evimizde 01.07.2020 tarihinde vefat etti. Mirası Ä°zmir’de açmamız mümkün mü?


Cevap:

Miras, mal varlığının tamamı için miras bırakanın yerleÅŸim yerinde açılır. Miras bırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaÅŸtırılması ve miras sebebiyle istihkak davaları bu yerleÅŸim yeri mahkemesinde görülür. Miras bırakan, yerleÅŸim yerinden baÅŸka bir yerde ölmüÅŸ ise, o yerin sulh hâkimi bu ölümü yerleÅŸim yeri sulh hâkimine gecikmeksizin bildirir ve miras bırakanın ölüm yerinde bulunan mallarının korunması için gerekli önlemleri alarak bununla ilgili dosyayı ve varsa vasiyetnameyi yerleÅŸim yeri sulh hâkimine gönderir.

NA***** ****** :

Merhaba, babam evlilik hediyesi olarak ve 4 tane altın bilezik hediye etti ve kendine ait evlerden birini bana verdi. Babamın vefat etmesi durumunda ileride kardeÅŸlerim bana dava açabilir mi?


Cevap:

Türk Medeni Kanunu’nun 675. Maddesindeki düzenlemeye göre miras bırakan tarafından verilen olaÄŸan hediyeler ve yapılan evlenme giderleri mirasta iadeye tabi deÄŸildir. Bunun en yaygın örnekleri evlenme sırasında geleneklerimize uygun yapılan giderler, mirasçılara bayram, yılbaşı, doÄŸum günlerinde verilen hediyelerdir. Mirasbırakan tarafından yapılan bu kazandırmalar denkleÅŸtirmeye tabi deÄŸildir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta irade beyanının açık olması gerektiÄŸidir. Bu durumda, altsoy arasında mirasta iade mükellefiyetiniz söz konusu olamayacaktır. Mirasbırakanın irade beyanı, kanununa göre herhangi bir ÅŸekil ÅŸartına tabi deÄŸildir. Mirasbırakan muaf tuttuÄŸuna dair beyanını bağışlama esnasında veya bağışlamadan sonra da açıklayabilir.

VE***** ****** :

Merhaba senedim çalındı. Ä°ptal davası halihazırda devam ediyor. Dava devam ederken senedin kullanılmasını engellemek mümkün müdür ?


Cevap:

Senedin kaybolması, çalınması ve benzeri bir ÅŸekilde zıyaa uÄŸraması halinde senedin kullanılması, devredilmesi veya ödemesi için borçluya ibraz edilmesi tehlikesi her zaman mümkün olacaktır. Bu gibi zıyaa hallerinden kaynaklı açılan iptal davalarında mahkemeden “ödeme yasağı” ve benzeri bir ihtiyati tedbir kararı talep edilmelidir. Çünkü iptal davasının devam ettiÄŸi süreçte senedin kullanılması, telafisi güç veya imkansız sonuçların doÄŸmasına neden olabilir.

BE***** ****** :

Tacirin tacir sıfatı sona erse dahi, ticari defterlere iliÅŸkin yükümlülüÄŸü devam eder mi?


Cevap:

Tacirler, tuttukları ticari defterlerini son kayıt tarihinden 10 yıl saklamakla yükümlüdür. Tacir ticareti terk etse dahi bu yükümlülüÄŸü devam eder, tacir ölürse bu yükümlülük mirasçılarına geçer.

CE***** ****** :

Benim ve kardeÅŸlerimin ortak hisseye sahip olduÄŸumuz bir arsa üzerinde 31/b madde kamulaÅŸtırma ÅŸerhi bulunmaktadır. Ben ve diÄŸer kardeÅŸlerim hisselerimizi baÅŸka birine satabilir miyiz veya dava yoluyla hisselerimizi paylaÅŸabilir miyiz ?


Cevap:

KamulaÅŸtırma Kanunu'nun 31/B maddesine göre, ÅŸerh konulmuÅŸ bir taşınmazın mülkiyeti iradeye aittir. Åžerhin konulmasından sonra taşınmaza iliÅŸkin devir, temlik ve diÄŸer hakların mülk sahipleri lehine tesisi ortadan kalkar.

de***** ****** :

Merhaba, evimin bulunduÄŸu konumdan köprü geçeceÄŸi için evimiz devlet tarafından kamulaÅŸtırılacak. Ä°dare tarafından bize dava açıldı ve evim için biçilen deÄŸer çok yetersiz. Bu durumda bedele itiraz edip ben de dava açabilir miyim?


Cevap:

KamulaÅŸtırma Kanunun 10. Maddesi uyarınca, idare tarafından kamulaÅŸtırma bedelinin tespiti ve tescili davası açıldığında, kamulaÅŸtırılacak taşınmaz ile ilgili olarak idarece önceden hazırlanmış kıymet takdir tutanakları gibi kamulaÅŸtırma iÅŸlemine iliÅŸkin belgeler davalı konumunda bulunan size tebliÄŸ edilmektedir. Bu bahsedilen kamulaÅŸtırma belgelerinde herhangi bir eksiklik veya gerçeÄŸe aykırı unsurların bulunduÄŸunu düÅŸünüyorsanız, taşınmazının bulunduÄŸu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava dilekçesinin tarafınıza tebliÄŸinden itibaren 30 günlük süre içerisinde Maddi düzeltim davası açabilirsiniz.

***** ****** :

Benim ve kardeÅŸlerimin ortak hisseye sahip olduÄŸumuz bir arsa üzerinde 31/b madde kamulaÅŸtırma ÅŸerhi bulunmaktadır. Ben ve diÄŸer kardeÅŸlerim hisselerimizi baÅŸka birine satabilir miyiz veya dava yoluyla hisselerimizi paylaÅŸabilir miyiz ?


Cevap:

Benim ve kardeÅŸlerimin ortak hisseye sahip olduÄŸumuz bir arsa üzerinde 31/b madde kamulaÅŸtırma ÅŸerhi bulunmaktadır. Ben ve diÄŸer kardeÅŸlerim hisselerimizi baÅŸka birine satabilir miyiz veya dava yoluyla hisselerimizi paylaÅŸabilir miyiz ?

***** ****** :

Merhaba, evimin bulunduÄŸu konumdan köprü geçeceÄŸi için evimiz devlet tarafından kamulaÅŸtırılacak. Ä°dare tarafından bize dava açıldı ve evim için biçilen deÄŸer çok yetersiz. Bu durumda bedele itiraz edip ben de dava açabilir miyim?


Cevap:

deneme

SORUMLULUK REDDÄ° BEYANI:
Web sayfamızda yayınladığımız makaleler, soru cevapları GÜNEY AVUKATLIK&ARABULUCULUK’un uzun yıllara dayalı tecrübesinin sonucu oluşmuş hukuksal bilgi ve fikirlerinin ürünüdür. Önerdiğimiz hukuksal hareket biçimi her olayın özelliklerine göre değişiklik gösterecek olup; gösterilen yolu izlerken mutlaka profesyonel bir hukukçu (AVUKAT) desteği almanızı öneririz. Aksi halde; meydana gelmesi muhtemel olumsuz neticelerden GÜNEY AVUKATLIK&ARABULUCULUK olarak sorumluluk kabul etmeyeceğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.

© 2019, Tüm hakları saklıdır, Tasarım & Geliştiren: Fik-iHayal